Star Wars v 16. storočí
nuremberg1561[1]
Star Wars v 16. storočí

Predstavte si, že sa ráno zobudíte, pozriete na krásnu aprílovú oblohu a miesto slnka vás na nej privítajú diskovité objekty rôznych farieb. V dnešných časoch by ste si povedali, že „je to tu! Konečne UFO.“ Ale čo si asi hovorili ľudia v šestnástom storočí , žijúci vtedajšom Norimbergu v Nemecku (teda,v  SRRNN). Bolo to presne 14. Apríla 1561, keď vznikol slávny obraz.  Vraj sa na obloha začala bitka „kruhovitých a krížovitých telies“. Na drevorezbu túto udalosť zaznamenal Hans Glaser. Ale je možné tomu veriť ? Ja netuším, len ma to zaujalo, a rozhodol som sa, že o tom napíšem.
Nuremberg1561
Mnoho zdrojov uvádza, že sa táto udalosť vážne stala. Väčšinou sú to ale stránky zamerané práve na takéto zábavky, venujúce sa ufológií a podobne. Ja osobne sa prikláňam k svojej teórii, že to je len výmysel, ale prečo si troška nezapolemizovať a nezakonšpirovať. Tak teda naspäť k nášmu UFU.
Začnime tak zľahka. Stránka www.ufologie.net píše trošku upravenú verziu, trošku si odporujúcu s tou „oficiálnou. Odvoláva sa na citáciu starých Norimbergských novín, v ktorých sa píše: „ Pri západe, 4. apríla, na oblohe v Norimbergu(Nemecko), veľa mužov a žien pobadalo divné lietajúce objekty. Rôzne gule 3 čísla dlhé, niekedy 4 čísla široké. Medzi nimi boli objekty v tvare kríža vo farbe krvi. Ďalší videli trúbky, v ktorých boli gule.  Všetky tieto elementy začali proti sebe bojovať.“

HL40364a

Toto by mal byť výstrižok z tých Norimbergských novín alebo z kroniky.

Bitka síce vyzerá ako nejaká pradávna predstava Star Wars, no autor buď nebol pri zmysloch, keď obraz stvoril, alebo musel byť svedkom niečoho, čo sa vážne stalo. Všetky zdroje hovoria to isté. Občania sa zobudili, pretože na oblohe šaleli divné objekty a bojovali medzi sebou. Všetci sa odvolávajú len na obraz, pretože iné dôvernejšie dôkazy neexistujú.

Až na zopár detailov by to sedelo.

Existuje však jedno rozumné vysvetlenie.  Poznáme jeden fenomén zvaný „sundog“ (nikdy som o čom nečul), zvaný tiež parhelium, a je to vlastne úkaz, pri ktorom  sa vedľa slnka vytvorí jasná škvrna, žiariaca ako slnka a na opačnej strane sa objaví rovnaká škvrna. Všetko je to samozrejme spôsobené lámaním svetla. Tu je zopár obrázkov tohto úkazu.
xlarge_e47f370a0cd946d636b8da8aa2ba90d4

sfgsdg

Star Wars ako vyšité.

dsdc

Toto by mohlo vysvetľovať tie “kríže”.

Či už obyvatelia videli toto, alebo niečo iné, nadpozemské, to sa už asi nikdy nedozvieme. No jedno je isté. Obraz Hansa Glasera je tu pre nás navždy a bude nás mátať, pokým sami neuveríme. Dobre, tak možno nie, ale hlavné je, že je o čom písať a čím sa zaoberať. Veď preto o tom píšem.

Posledné príspevky odo mňa:

comments powered by Disqus
Reklama